Parembugan:Pahonjean, Majenang, Cilacap

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kyeh.... mung ralat tok, inyonge ya wong Pahonjean (waca: Ponjean), kayane sing bener kue Pahonjean esih mambu kata kang bahasa sunda, kata dasare HONJE (jawa: onje), sing biasane nggo campuran rujak uleg apa rujak bebek kae lah.... takon bae maring tukang rujak mesti ngerti sing jeneng woh Onje kue..... Critane asale Pahonjean kue jalaran mau-maune hutan Honje.... lah, wong sing babad nang tanah ponjan kuwe dasare wong sunda, nyebute PaHonjeAn=kira-kira artine lalahan sing rupane wit Honje kue mau.... Terus... mengeneh-mengeneh karena asimilasi budaya, trus pergeseran kultur, Pahonjean sing maune akeh sundane trus dadi akeh jawane.... saking entenge ilate wong jawa, kangelen nyebut "Pahonjean", kedawan-dawan urusan.... ra rampung-rampung trus disingkat dadi Ponjean.... Ponjean desa sing mandan amba, batese kidul brug kuning Cilanggir, sedurunge karetan, lor sdurunge SMA Majenang, kulon kali Cilanggir, wetan ya kali, tapi ana dusun sing nang wetan kali, jenengee mbuh ap, kelalen

warga ponjean akeh-akehe pada dadi Tani, tapi ket ndisit ponjean dikenal nek rendeng banjir nek ketiga garing sawahe ra bisa ditanduri, panen ya mukur pisan, ping pindho rung mesti panen, nek lagi untung ya panen pari, nek apes ya panen suket, tapi ya ora kabehan sawah, pokoke tambah ngidul tambah sengsara sing duwe sawah nang Ponjean. Ponjean dilewati dalan propinsi Banjar- Banyumas. nang ndalan kuwe ya mandan akeh wong dagang, paling rame nang pasar kebo, nang kono akeh toko-toko bukak, pasar kebo ndisit mukur bukak aben dina rebo, tapi siki wis aben dina sebabe nang pasar kebo wis ana umah jagal, umah go nyembeleh sapi utawa kebo go di dol nang pasar. Daerah MBALEKAMBANG nang Ponjean, ket ndisit terkenal akeh tukang dodolan kewan-kewan go di pangan utawa go obat, kaya kodok, ula, cecek, menyawak, lan liane, dol-dolane kabare malah sampe luar negri utawa bahasa kerene EKSPOR lah nek daerah GEBLOGAN terkenal sebab ana MBAH LEMBUT dukun bayi sing wis nulungi wong nglairana akehe pol pokoke, ket jaman kakangku, siki kakangku be wis 28 tahun, kayane esih luwih suwe maning, ndisit mbah lembut sering mlaku mlaku muteri Ponjean, ya mijet bayi sing nembe lairan utawa di kon ngrewangi lairan. nek siki mbah lembut wis sepuh dadi nek ana sing arep pijet teka meng umahe, apa nek arep lairan ya diparani mbah lembut meng umahe, ana maning sing terkenal nang Geblogan ya kuwe daerah pasriran, mergane nang kono ana nggon wong-wong ngaraih pasir sekang kali Cijalu. ana maning daerahe jenange Jambuan, merga nang kana akeh banget wit jambu, terkenale langganan banjir, tapi seliane kuwe tempat ngarah iwak, merga nang kono akeh banget iwak nek bar banjir, ya kena go gizine warga lah, ana maning daerah MBAOK, nang kana terkenal daerah lemah ra subur, banyu ra tekan kana, dadi mukur go kebon. ndsit jaman cilik nek rep golet jangkrik ya nang MBAOK. wis ndisit, nek ana salah monggo disunting, mtrnuwun

moga-moga tambah maju Ponjean 

makaten mas...mbak....


Deniz-Balekambang