Demung

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Demung kuwe salah sijining gamelan sing klebu keluarga balungan utawa wilahan.

Ing se set gamelan biasane ana 2 demung, lorone kaperang saka laras pelog lan slendro. Demung ngasilake nada kanthi oktaf paling endhep sajroning kaluwarga balungan, kanthi ukuran fisik sing luwih gedhe. Demung nduweni wilahan sing luwih tipis nanging luwih amba tinimbang wilahan saron lan peking, senggaa nada sing dikasilake lebih endhep. Tabuh demung biasane digawe saka kayu, kanthi bentuk kayata palu, luwih gedhe lan luwih abot tinimbang tabuh saron.

Cara nabuhe ana sing biasa jumbuh karo nada, nada sing imbal, utawa nabuh gantian antara demung 1 lan demung 2, ngasilake jalinan nada sing nduweni variasi nanging meloni pola tartamtu. Cepet alone lan seru lemahe tinabuhan gumantung saka komando kendhang lan jinis gendhinge. Ing gendhing Gangsaran sing nggambarake kahanan paprangan upamane, demung ditabuh kanthi seru lan cepet. Ing gendhing Gati sing nuansane militer, demung ditabuh alon nanging seru. Nalika ngiringi lelagon ditabuh alon. Nalika selang ing kondisi imbal, mula ditabuh cepet lan seru.

Demung lan tabuh demung(diatasnya)

Nalikane nabuh demung, tangan tengen nuthuk wilahan / lembaran logam karo tabuh, banjur tangan kiwa mmencet wilahan sing dithuthuk sadurunge kanggo ngilangake dengungan sing kasisa saka nada sebelumnya nalika dithuthuk. Teknik ini disebut memathet (tembung lingga: pathet = pencet)


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.