Daftar negara bagian nang Malaysia

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Negara Bagian lan Wilayah Persekutuan Malaysia
KL + Putrajaya locator.png

Secara administratif Malaysia kebagi dadi 13 negara bagian lan 3 Wilayah Persekutuan.

Semenanjung Malaysia atawa Malaysia Barat[sunting | besut sumber]

No Negara Bagian Ibu Kota Sultan Menteri Besar
1 Johor Johor Bahru Ibrahim Ismail Abdul Ghani Othman
2 Kedah Alor Setar Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah Dato' Seri Ust.Azizan
3 Kelantan Kota Bahru Sultan Ismail ibni al-Marhum Sultan Yahya Petra Tuan Guru Dato' Haji Nik Aziz Nik Mat
4 Melaka Kota Melaka Tun Datuk Seri Utama Mohd. Khalil b. Yaakob YAB Datuk Seri Hj. Mohd Ali Mohd Rustam
5 Negeri Sembilan Seremban Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir YAB. Dato' Seri Utama Mohammad bin Haji Hassan
6 Pahang Kuantan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Adnan Yaakob
7 Perak Ipoh Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Zambry Abdul Kadir
8 Perlis Kangar Syed Faizuddin Putra Dr. Md Isa Sabu
9 Pulau Pinang George Town Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas Lim Guan Eng
10 Selangor Shah Alam Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
11 Terengganu Kuala Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin Dato' Ahmad Said
* Wilayah Persekutuan Putrajaya lan Kuala Lumpur

Malaysia Timur nang Borneo[sunting | besut sumber]

No Negara Bagian Ibu Kota Sultan Menteri Besar
12 Sabah Kota Kinabalu Ahmadshah Abdullah Hj. Musa Bin Hj. Aman
13 Sarawak Kuching Tun Datuk Patinggi Abang Hj. Muhammad Salahuddin Y.A.B. Datuk Patinggi Tan Sri Haji Abdul Taib Bin Mahmud
* Wilayah Persekutuan Victoria

Penguasa[sunting | besut sumber]

Sembilan negara bagian Malaysia memiliki penguasa tituler (dikenal sebagai Sultan, Raja atau Sing di-Pertuan Besar) lan Ketua Menteri eksekutif atau Menteri Besar. Penguasa Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor lan Terengganu dikenal sebagai Sultan. Penguasa Negeri Sembilan memiliki jabatan Sing Dipertuan Besar. Perlis ialah satu-satunya negara bagian Malaysia di mana penguasanya bergelar Raja. Mantan koloni emas Inggris di Penang, Melaka, Sabah lan Sarawak memiliki gelar Gubernur (dikenal sebagai Sing DiPertua Negeri) lan Ketua Menteri eksekutif.

Sejarah[sunting | besut sumber]

  • Singapura adalah negara Malaysia dari pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 hingga saat Singapura berpisah dari Malaysia pada 9 Agustus 1965.
  • Brunei telah diunlang untuk bergabung dengan federasi namun memutuskan untuk tidak pada menit terakhir karena beberapa alasan, seperti status Sultan di Malaysia, pembagian royalti untuk minyak, lan tekanan dari kelompok oposisi sing berjumlah ke Brunei Revolt.