Wisanggeni

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wisanggeni kiye putrane Arjuna lan Dresanala. Ibune kiye salah sijine widodari kahyangan sing dianugrahake kanggo Arjuna amerga bisa ngalahake Niwatakaca. Raksasa iki ngobrak-abrik kahyangan.

Pas lair, Wisanggeni arep dipateni simbahe, Bathara Brama. Bathara Guru nganggep laire Wisanggeni nyalahi kodrat. Wisanggeni disengkuyung dening Sanghyang Wenang, dadi bisa slamet.

Amarga perkara kiye, satriya iki setengah dewa setengah manungsa. Dheweke dimong dening Bathara Baruna lang Hyang Antaboga. Dadine, Wisanggeni bisa mabur, ambles bumi, lan urip neng segara. Saben dinane, dheweke urip ing Kahyangan Daksinapati, bareng ibune.

Wisanggeni cedhak karo Antasena. Ora kaya Antasena, Wisanggeni iki terkenal pintere. Loro-lorone ora melu Bharatayudha. Ing lakon Wisanggeni Racut, dheweke muksa bareng Antasena dadi tumbal Pandhawa ben menang ing Bharatayudha.