Tata Basa Banyumasan

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Aksara Jawa[sunting | besut sumber]

Aksara Latin[sunting | besut sumber]

Tembung (kata)[sunting | besut sumber]

Perbedaan berdasarkan bentuk katane :

  • Tembung Lingga (Kata Dasar): Tembung sing isih asli (urung ana owah-owahane utawa urung diowaih), contone : entong, madhang, kencot, wareg, gili lyy
  • Tembung Andhahan (Kata Dadian): Tembung sing uwis owah utawa diowahi, merga ana imbuhan :
    • Ater-ater (Awalan):
    • Seselan (Sisipan)
    • Penambang (Akhiran):(a,an,ane,aken,kaken,e,en,i,ni,na,lyy) : siji --> sijia ; weh --> wehna ; lyy
    • Derangkep :
      • Rangkep Utuh : ijig-ijig ; ngorong-ngorong ; selot-selot ; lyy
      • Rangkep Obah Aksara : pothal-pathel ; slarak-slirik; lyy
      • Rangkep Semu : andheng-andheng ; lyy
      • Rangkep Ngarep : peparan ; lyy
      • Rangkep Mburi : cekakak ; lyy
    • Majemuk :
      • Majemuk Wutuh : semarmendem ; lyy
      • Majemuk Pisah : rama biyung ; lyy
  • Tembung Sekecapan (wod/partikel) : kon,jan,lah,be,koh,tah,tur,mbok,lyy

Perbedaan berdasarkan jenis utawa fungsine :

  • Kata Benda
  • Kata Kerja
  • Kata Bilangan
  • Kata Sandhang
  • Kata Sambung lyy

Ukara (kalimat)[sunting | besut sumber]

  • Kalimat Langsung --> "Ben pinter, rika kudhu sregep gole maca, jere Kakang".
  • Kalimat Tak Langsung --> Jere Kakang, Rika kudhu sregep gole maca ben pinter".
  • Kalimat Tanggap -->


Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.