Himacita

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search
Himacita.jpg

HIMACITA (Himpunan Mahasiswa Cilacap nang Jogyakarta) klebu salah sijine wadah kumpule mahasiswa sing asale kang Cilacap. Himacita dadi media sing ngedekna rosane emosional saben mahasiswa Cilacap nang Jogyakarta ngantekan bisa ngebutna bendera Cilacap nang Jogjakarta.

Sejarah Ngadege[sunting | besut sumber]

Jogyakarta kuwe kota pendidikan sing nduwe kurang lewih 140 (satus patang puluh) perguruan tinggi negeri karo swasta dadi ora nggumuna nek akeh putra daerah kang njaba Jogyakarta sing nggolet ilmu nang daerah istimewa kiye. Kang faktor kiyelah, mulane akeh organisasi daerah sing nyangkup tlatah propinsi karo kabupaten. Kelebu nang kene mahasiswa Cilacap sing ana nang Yogyakarta pas tahun 90-an(sangang puluhan) uga tau nduweni wadah organisasi kedaerahansing diarani karo Kesatuan Siswa Mahasiswa Wijaya Kusuma (KESIMAJAYA), sing wektu kuwe cakupane ngliputi tlatah Karesidenan Banyumas. Organisasi kiye ora werna-werna perguruan tinggi nang Yogyakarta, mangkane nang tanggal 15 Maret 1998 ngadeglah himpunan mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta sing selanjute diarani HIMACITA. Sekang kumpulan sing nduweni karakter "kedaerahan" sing nduweni basis mahasiswa. HIMACITA mosisikna awake dadi organisasi kedaerahan sing kepengin aweh sumbangan pemikiran karo Pemréntah Daerah Kabupaten Cilacap.

Kongres Kongres Himacita taun 2010 bareng Disdikpora karo DPRD Cilacap nang Wisma Pusbang Muhammadiyah Kaliurang

Sekang Cilacap meng Jogja dewek dituntut lan nuntut ngilmu (kaya pepatah, tuntutlah ngilmu sampe negeri Cina) nang weerna-wernane universitas lan lembaga pendidikan. Anapun julukan liya kota Yogyakarta yakuwe kota pit (jaman mbiyen pendatang sing akeh-akehe pelajar lan mahasiswa akeh sing nganggo pit onthel) siki Jogja rubah dadi kota pit montor karo cacah sing numpak pit montor lewih akeh ketimbang jenis tumpakan-tumpakan liyanae, uga diarani kota metropolis dideleng kang pendatang sing mlebu Jogja sekang sekabehane Indonesia sing werna-werna etnis lan suku. Ana uga sekang Negara njaba sing belajar nganakna penelitian nang Jogja. Dideleng kang cacaeh ora kalah akehe sekang daerah-daerah liyane, uga diarani kota meetropolis dideleng kang pendatang sing mlebu Jogja sekang sekabehane tlatah Indonesia sing werna-werna etnise lan sukune. ana ugasekang Negara njaba sing sinau lan nganakna penelitian nang Yogyakarta. Dideleng sekang cacaeh pendatang kang Cilacap cacaeh ora kalaah akehe sekang daaaerah-daerah liya, sing sekang tahun demi tahun cacaeh nambah akeh senajan biaya pendidikan tambah dhuwur. Ora ana nada kekuatan sekang akehe wong nek ora ana wadah sing nampung kekarepan utawa klangenan sekang saben wong, dadine ukuran ukara kuwe ngaweh inspirasi maring kakang-kakange dewek kanggo nggawe wadah mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta.

Mahasiswa dadi salah sijine komponen bangsa sing dadi bagian sekang masyarakat kudu nyiapna awake kanggo dadi menungsa sing ana paedaeh lan manfangat, sehingga anane mahasiswa nang masyarakat karo tetep nduweni pedoman karo etika moral sing dilandasi nilai-nilai Agama. Ngemutna kahanan maasyarakaaat Cilacap sing merlokna perubahan meng arah sing lewih apik, mahasiswa selaku kelompok wong pinter nduweni tanggung jawab moral kanggo dadi pendorong lan pendobrak karo madakaken visi lan misi kanggo terwujude perubahan kuwe.

Asas lan maksud[sunting | besut sumber]

HIMACITA nduweni asas Ketuhanan, kemanusiaan, kerakyatan, kekeluargaan, musyawarah kanggo mufakat, persatuan, lan keadilan sosial.

Maksud didegnane HIMACITA yakuwe dadi wadah kanggo nyatukna lan ngader mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta.

Tujuan[sunting | besut sumber]

Latar belakange ngadege HIMACITA arupa pilihan sadar tugas lan peran mahasiswa Cilacap dadi bagian sekang masyarakat kabupaten Cilacap yakuwe mbangun Cilacap meng ngarep sing lewih apik. Secara gamblang nang pembukakan anggaran dasar HIMACITA ditulis, mahasiswa dadi salah sijine komponen bangsa sing dadi bagian sekang masyarakat kudu nyiapna awake kanggo dadi menungsa sing berkualitas, lan mangfangat sehingga anane mahasiswa nang masyarakat bisaa majukna lan ningkatna kesejahteraan masyarakat karo tetep nduweni pedoman etika moral sing dilandasi nilai-nilai transendental. Ngemutna kahanan masyarakat Cilacap sing mbutuhaken perubahan nuju arah sing lewih apik, mahasiswa selaku kelompok wong sing pinter, nduweni tanggungg jawab moral kanggo dadi pendobrak lan pendorong karo madakna visi lan misi nggo terwujude perobahan kuwe. Mangkane, tujuan HIMACITA yakuwe antarane kaya kiye :

  • Nukulaken lan ningkatna rasa seduluran, keluarganan, lan komunikasi antara mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta lan mbentuk kader sing kreatif, kritis, lan peduli karo permasalahan sing ana.
  • Nampungg lan nyalurna aspirasi, pemikiran, lan karya cipta mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta kanggo ngabdi karo masyarakat nggo majukna daerah.
  • Nggugah kesadaran lan keperdulian mahasiswa Cilacap kanggo melu kecemplung mbangun daerah.
  • Ngumpulna mahasiswa Cilacap sing ana nang Yogyakarta kanggo aweh pencerahan pemikiran nggo ngrespon dinamika kehidupan nang masyarakat.
  • Ngeduk potensi kreatif lan konstruktif mahasiswa Cilacap nang persoalan kemasyarakatan sing anyar lan njalin komunikasi lan silaturohmi antar mahasiswa Cilacap.
  • Nyalurna aspirasi, pemikiran, lan karya cipta mahasiswa Cilacap nang Yogyakarta nggo ngabdi karo masyarakat kanggo majukna lan ndayakna daerah.

Kegiatan HIMACITA[sunting | besut sumber]

Secara garis gede, kegiatan HIMACITA diarahna nggo rong(2) perkara, internal lan eksternal. Nang level internal HIMACITA nganakna kegiatan-kegiatan sing kanggo ngembangna anggotane yakuwe mahasiswa Cilacap sing belajar nang Yogyakarta. Kegiatane arupa pelatihan, dhiskusi, ketrampilan, kesenian, penerbitan, lan liya liyane.

Nang eksternal HIMACITA mosisikna awake secara tegas, tegese dadi sosial kontrol. Mangkane kerja-kerja HIMACITA secara umum yakuwe :

  • Pertama, mempengaruhi kebijakan-kebijakan publik supayane mihak meng rakyat,
  • Keloro, HIMACITA secara kelembagaan ngrancang formaat gerakan nang njerone telung(3) perkara kiye.(1)mempengaruhi proses njiot kebijakan publik,(2) ngawasi utawa mantau pelaksanaan kebijakan lan (3) ngaweh penilaian, bantuan lan pembelaan karo akibat pelaksanaan kebijakan nang lapangan.

Sekretariat[sunting | besut sumber]