Babad Cilacap

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Babad Cilacap minangkane babad Kabupaten Cilacap, niku pecahe Banyumasan ikang putranenipun Adipati Banyumasan RT Cokrowedono I.

Mbudal saking Banyumas[sunting | besut sumber]

Saweg pungkas amargi benten pendapat kalih bapakipun RAP Cokrowedono I, lajeng mbudal saking Banyumas mlayu mang kilan dumugi mentok teng pantai Cilacap (saniki teng pendopo kabupeten) lajeng tapa brata lan nyuwun petunjukipun kalih Sang Hyang Widi. Nalikane saweg tapa brata dipun goda deneng wong kang ayu rupane ingkang putrinipun Nyai Roro Kidul mbanjur daos bojo nipun.

Sesampunipun rumah tangga lan katah warga nipun mbanjur sowan teng Banyumas, dateng bapakipun dipun restunipun damel pendopo angenipun dados katemengunan lajeng jejuluk R Temenggung Cokrowedono I. Sawangsulipun dateng Banyumas madosi kayu kang gede kang aranipun kayu blabak (teng desa Karang Tengah dados grumbul blabak) ingkang kayu meniko dados soko guru pendopo Cilacap. Lajeng dipun wonten lelabuh teng wulan Suro meniko minakani sowanipun anak putu cangah wareng ipun Nyai Roro Kidul lan nyuwun pangestunipun keslametan. Ngantos saniki lelabuhipun wulan Suro tesih.

Silsilah Katemenggungan Cilacap[sunting | besut sumber]

RT Cokrowedono I gantosipin dipun gantos RT Cokrowedono II (1841-1872), gantosipun RT Cokrowedono III (1872-1874), gantosipun RT Cokrowedono IV (1874-1882), gantosipun saderek RT Cokrowardoyo (1882-1927), gantosipun putra RT Cokrosiswoyo (1927-1945).

Wiki letter w.svg

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.