Kecombrang

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Amomum magnificum (1832).jpg
Kecombrang
Klasifikasi Ilmiah
Kerajaan: Plantae/Tanduran
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Genus: ''Etlingera''
Species: E. elatior
Binomial
Etlingera elatior
(Jack) R.M. Smith

Kecombrang, combrang utawa honje (Etlingera elatior) yaiku sejenis tanduran sebangsa jae (Zingiberaceae), nanging wite lewih gedhe lan dhuwur. Kembang, wohe lan wijine biasa digawe kanggo bumbu utawa campuran jangan lan pecel. Asale, wong Sunda sing biasa nyebut honje. Jeneng liyane iku antarane kincung (Medan), siantan (Malaya), lan kaalaa (Thailand).

Wite combrang gedhe, dhuwure nganti 5 m. Batang asline (rimpang) menjalar nang njero lemah, persis kaya rimpang laos sing gedhe; putih krem semu-semu jambon nalika enom. Godhonge amba-amba, kira-kira 20-90 cm × 10-20 cm, ijo lan semu wungu nang sisi ngisore.[1]

Kanggone[sunting | sunting sumber]

Wite kecombrang

Kembange, yaiku sing biasa disebut kecombrang, sering digawe campurane pecel (umpamane sing didol nang Stasiun Kroya). Nang Pekalongan, kembange iku digawe campurane megana, masakan khas daerah kene. Wohe rasane kecut lan wangi, biasa digawe campurane bumbu iwak (nang Sumatera Utara) utawa campurane sambel kanggo mangan iwak bakar (nang Jawa Barat).

Jenis sing sejene, kecombrang alas utawa kecombrang gedhe, (E. hemisphaerica (Bl.) R.M. Smith) uga dianggo bumbu utawa campuran jangan. Kaya jenenge, jenis kecombrang gedhe dhuwure tekan 7 m, lewih kasar, lan wohe lewih gedhe, 5 cm × 2,5 cm.[1]


Wawacan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ 1,0 1,1 Ibrahim, H. and F.M. Setyowati. 1999. Etlingera Giseke, dalam C.C. de Guzman and J.S. Siemonsma (eds.). Plant Resources of South-East Asia 13: Spices. PROSEA. Bogor. ISBN 979-8316-34-7. pp. 123-126.


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.