A

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

A kuwe aksara pertama nang alfabet Latin. Nang basa Inggris aksara kiye dewaca[eɪː]; bentuk jamake aes.[1] Aksara kiye asale sekang aksara Yunani Α (alfa) lan sering digunakna dadi lambang vokal depan terbuka tak bulat. A uga sering digunakna dadi indikasi sing nduweni arti "pertama" utawa "paling apik". Aksara A digunakna nggo tanda aksara kendaraan bermotor nang Indonesia kanggo daerah Banten.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hieroglif Mesir
"sirah sapi" 
Proto-Semitik
’alp 
Fenisia
alef 
Yunani Kuno
alfa 
Yunani Modern
alfa 
Etruska
Latin Kuno
Latin Modern
A

Aksara A teyeng ditelusuri ming sawijining piktogram sirah sapi lanang nang hieroglif Mesir utawa abjad Proto-Sinaitik.[2]

Sekitare taun 1600 SM aksara nang abjad Fenisia nduwe bentuk linear sing dadi dasar kanggo bentuk-bentuk terusane. Jenenge ana kaitane karo alef nang abjad Ibrani.

Variasi bentuk alfa dalam alfabet Yunani Kuno
Greek Alpha 01.svg Greek Alpha 04.svg Greek Alpha 07.svg
Greek Alpha 10.svg Greek Alpha 15.svg Greek Alpha 20.svg

Dong bangsa Yunani kuno ngadopsi abjad, dheweke ora nggunakna konsonan celah suara (bunyi hamzah) sing dikandung aksara kiye nang basa Fenisia lan basa-basa Semit liyane, mulane kuwe dheweke nggunakna tanda kiye kanggo vokal /a/, lan mempertahankan jenenge karo owahan cilik (alfa). Nang prasasti-prasasti Yunani sing paling awal seuwise Zaman Kekelaman Yunani, sing kedaden dong abad kaping-8 SM, aksara kiye ditulisna turonan, ningen nang alfabet Yunani sebanjure, aksara kiye umume memper karo aksara gedhe A modern, senajan pirang-pirang variasi teyeng dibedakna.

Bangsa Etruska nggawa alfabet Yunani ming jero peradabane nang Jazirah Italia lan ngejorna aksara kiye ora diowaih. Banjur wong-wong Romawi melu ngadopsi alfabet Etruska kanggo nulis basa Latin, lan aksara sing diasilna banjur dilestarikna nang alfabet Latin modern sing digunakna kanggo nulis akeh basa, klebu basa Inggris.

Tipografi[sunting | sunting sumber]

Variasi-variasi tipografis, termasuk a bertingkat dua dan bertingkat satu.
Blackletter A
A Blackletter
Uncial A
A Uncial
Another Capital A
Blackletter A lainnya;
A Roman Modern
A Roman Modern
A Italik Modern
A Italik Modern
A Huruf tulis Modern
A Huruf tulis Modern

Kode komputasi[sunting | sunting sumber]

Representasi alternatif aksara A
Alfabet fonetik NATO Kode Morse
Alpha ·–
ICS Alpha.svg Semaphore Alpha.svg ⠁
Bendera isyarat Semafor Braille
Titik kode Aksara gedhe
A
Aksara cilik
a
Unicode U+0041 U+0061
ASCII Desimal 65 97
Biner 01000001 01100001
EBCDIC 193 129

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "A" (word), Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989). Aes is the plural of the name of the letter. The plural of the letter itself is: As, A's, as, or a's.
  2. ^ "A". The World Book Encyclopedia 1. (1956). Field Enterprises, Inc. 

Deleng uga[sunting | sunting sumber]