B

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

B kuwe aksara keloro nang alfabet Latin. Nang basa Latin lan basa liyane umume (klebu basa Indonesia), aksara kiye biasane nglambangna konsonan dwibibir, khususe fonem [b], konsonan letup dwibibir bersuara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hieroglif Mesir
"denah umah" 
Proto-Semitik
bet 
Fenisia
beth 
Yunani Kuno
beta 
Yunani Modern
beta 
Etruska
Latin Kuno
Latin Modern
B

‹B› asale sekang piktogram denah umah nang aksara hieroglif Mesir utawa aksara Proto-Sinaitik. Sekitare taun 1050 SM, aksara kuwe dikembangna nang abjad Fenisia dadi bentuk linear lan dijenengi beth.

Tipografi[sunting | sunting sumber]

aksara cilik ‹b› asale sekang aksara tegak bersambung Romawi, dong para juru tulis molai mengabaikan lengkungan nduwur nang aksara kapitale.

Blackletter B Uncial B
Blackletter B Uncial B
Modern Roman B Modern Italic B Modern Script B
B Romawi Modern B Italik Modern B Bersambung Modern

‹B› cokan lira-liru karo aksara basa Jerman sing memper, yakuwe ‹ß›, sing nggantikna ‹ss›.


Kode komputasi[sunting | sunting sumber]

Representasi alternatif aksara B
Alfabet fonetik NATO Kode Morse
Bravo –···
ICS Bravo.svg Semaphore Bravo.svg ⠃
Bendera isyarat Semafor Braille
Titik kode aksara besar
B
aksara kecil
b
Unicode U+0042 U+0062
ASCII Desimal 66 98
Biner 01000010 01100010
EBCDIC 194 130

Deleng uga[sunting | sunting sumber]