Wikipedia:Maca kotak taksonomi

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Tulisan kiye njelasna kepriwe carané maca kotak taksonomi. Nek Rika kepengin nggawe atawa ngowahi kotak taksonomi, mangga maca Wikipedia:Cara nganggo kotak taksonomi. Kanggo pembahasan, deleng en:Wikipedia talk:WikiProject Tree of Life.

Kotak taksonomi kuwe tabel sing njelasna klasifikasi ilmiah sekang organisma atawa sekelompok organisma. Sekiye (2005), wis ana lewih sekang 10.000 kotak taksonomi nang Wikipedia basa Inggris.

Taxobox example.png

Mangga deleng gambar nang sisi tengen, sing nunjukna kotak taksonomi sekang artikel en:Colorado potato beetle.

  1. Judul sekang kotak kuwe yaiku jeneng umum sekang organisma, nek ana, atawa jeneng ilmiah-é.
  2. Nang akeh spesies, baris kiye nidokna status konservasi sekang spesies kuwe - kanggo indikator kemungkinan spesies kiye teyeng bertahan hidup. Colorado potato beetle ditulisna "Secure" (nang artikel basa Inggris): artiné ora ana ancaman sing nyata maring kelangsungan uripé spesies kiye. Nang spesies sing terancam punah, Wikipedia bakal nulisna statusé dadi IUCN Red List of Threatened Species.
  3. Gambar spesies.
  4. Bagian utama sekang kotak taksonomi njelasna klasifikasi ilmiah sing sekiye ditampa secara umum sekang organisma sing dijelasna nang artikel kuwe. Hierarki kiye disebut sebagai "taxa" (bentuk tunggal: taxon), sing dimiliki organisma kiye. Nek taksonomi esih dianggep durung mesti atawa esih diperdebatna, bagian kiye akan berusaha makili konsensus sekiye secara konservatif, sing artine ora ngetutna perkembangan penelitian sing keri dewek.
  5. Nang bagian kiwe sekang klasifikasi kuwe "ranks" sekang taxa sing disebutna nang bagian tengen. Spesies kuwe populasi sekang individu sing saling berhubungan sing nduweni bentuk sing pada lan teyeng nglakokna perkembangbiakan bareng.