Aorta

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search

Aorta iku arteri terbesar nang awak manungsa. Sumbere sekang bilik kiwe jantung lan nggawa getih sing ana oksigenne maring kabeh bagian awak peredaran sistemik.

Jalure aorta[sunting | besut sumber]

Bagian ngarep aorta, aorta manjat, metu sekang ventrikel kiwe, sing diabaikna nang katup aorta. Keloro arteri coronaria jantung sing akeh cabange sekang pangkal aorta, nang duwur katup aorta.

Aorta selanjute nglengkung mbalik ngelilingi arteri pulmonalis. Telu pembuluh getih metu sekang arcus aortae iki, yaiku arteri brachiocephalica, arteri carotis communis sinistra, lan arteri subclavia sinistra. Pembuluh-pembuluh iki aweh getih maring endas lan bagian lengen.

Aorta mengisor awak. Bagian nduwur diafragma (nang dada) iku aorta pars thoracalis lan bagian ngisor diafragma (nang abdomen) iku aorta pars abdominalis.

Angger agi obah mengisor dinding posterior abdomen, aorta abdomen iku maring kiwe vena cava inferior, bercabang-cabang dadi saluran getih utama nang weteng lan usus, lan uga ginjal. Ana akeh cabang sing bisa dideleng nang vaskulatur sistem pencernaan. Bentuk sing paling umume iku cabang aorta mbentuk truncus celiacus, arteri mesenterica superior, lan uga arteri mesenterica inferior. Arteri renalis biasane bercabang sekang aorta abdominalis nang antarane truncus celiacus lan arteri mesenterica superior.

Aorta ujunge kar percabangan 2, yaiku arteri iliaca communis sinistra lan arteri iliaca communis dextra nggo aweh getih meng anggota awake bagian ngisor lan pelvis.

Ciri-cirine[sunting | besut sumber]

Aorta iku arteri elastis sing isa mengembang. Angger ventrikel kiwe berkontraksi nggo maksa getih mengalir meng aorta, aorta mengembang. Regangan iki aweh energi potensial sing arep mbantu mpertahana tekanan getih sewaktu diastole, sebab, aorta arep berkontraksi secara pasif.

Penyakite[sunting | besut sumber]

thumb|250px|right|

Aorta babi diiris kebukak sing nampilna uga beberapa arteri ninggalna.