Kimia

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Kimia kuwe ilmu sing mbahas perkara materi, utamane bab sifat-sifate, strukture, perubahan/reaksi kimia karo energi sing timbul dong ana reaksi-reaksi kimia.

Bidang-Bidang Kimia[sunting | sunting sumber]

Bidang-bidang khusus ilmu kimia kiye antarane:

Atom[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Atom.

Atom kuwe satuan materi sing cilik pisan sing kesusun sekang:

  • Nukleus utawa inti atom sing duwe muatan positif sing umume ngandung Proton karo Neutron
  • Elektron ngubengi nang sekitar inti atom kanggo ngimbangi muatan positif inti atom.

Unsur Kimia[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Unsur Kimia.

Unsur Kimia kuwe kelompok atom sing duwe jumlah proton sing padha nang jero inti atom utawa nukleus/inti. Jumlah kiye diarani nomer atom unsur. Kanggo conto: kabeh atom sing duwe proton 6 iji nang intine kuwe mesthi atom sekang unsur kimia karbon, utawa kabeh atom sing duwe proton 92 iji nang inti/nukleuse mesthi atom unsur uranium.

Tampilan unsur-unsur kuwe paling pas tur gampang dipahami ana nang tabel periodik. Nang tabel periodik kuwe wis digawe kelompok-kelompok unsur miturut sifat-sifat kimiane sing mirip.

Senyawa Kimia[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Senyawa Kimia.

Senyawa Kimia kuwe.....

Molekul[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Molekul.

Molekul kuwe.....

Ikatan Kimia[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Ikatan Kimia.

Ikatan Kimia kuwe.....

Reaksi Kimia[sunting | sunting sumber]

Artikel utama sing mbahas perkara: Reaksi Kimia.

Reaksi Kimia kuwe.....

Cabang-Cabang Kimia[sunting | sunting sumber]

Cabang-cabang utama ilmu kimia kuwe antarane:

Seliyane kuwe uga ana cabang-cabang khusus sing mbahas kaitan ilmu kiye karo ilmu liyane contone:

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]



Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.