Nukleus

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Nukleus utawa inti atom kuwe pusate atom. Nukleus kuwe kesusun sekang proton karo neutron. Jumlah proton nang inti atom kuwe diarani nomer atom, kiye uga dadi lat identifikasi kanggo jenis elemen atom kuwe.

Jumlah neutron nang inti atom kuwe kanggo nentokna isotop elemen kuwe. Jumlah proton karo neutron nang inti atom kuwe duwe kaitan/ana hubungane, umume angger jumlaeh padha, angger nang nukleus sing gedhe neutron-e bisa akeh.

Jumlah neutron uga kanggo nentokna jenis nukleus. Proton karo neutron kuwe duwe masa sing meh padha tur jumlah keloro masa kuwe diarani nomer masa uga bobote meh padha karo masa atom (kabeh isotop nduweni masa sing unik). Masa elektron kuwe cilik pisan mulane kurang duwe peran nang etungan masa atom.


Deleng Uga[sunting | sunting sumber]


Partikel nang fisika - Partikel komposit

Edit
Molekul | Atom | Inti atom | Hadron | Baryon | Meson | Eksotik baryon | Eksotik meson | Tetraquark | Pentaquark | Hiperon | Hibrid