Pulau Irian

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Papua
New guinea named.PNG
Divisi politik Papua
Geografi
Lokasi Pulau utara Benua Australian
Koordinat Cithakan:Coor at dm
Luas 786,000 km²(303,500 mil²)
Ketinggian tertinggi 4,884 m (16,502 kaki)
Puncak tertinggi Puncak Jaya
Negara
Indonesia
Provinsi Papua
Papua Barat
Papua Nugini
Provinsi

Tengah
Simbu
Dataran Tinggi Timur
Sepik Timur
Enga
Teluk
Madang
Morobe
Oro
Dataran Tinggi Selatan
Provinsi Barat
Dataran Tinggi Barat
Sepik Barat
Teluk Milne

Distrik Ibu Kota Nasional
Demografi
Populasi 6.4 juta (per 2000)
Kepadatan 8/km²

Pulau Irian atawa Papua atawa Guinea Baru (Basa Inggris: New Guinea) kuwe pulau paling gedhe nomer loro (seuwise Tanah Hijau (Basa Inggris: Greenland)) nang donya sing ana nang sisi lor Australia.

Pulau iki kebagi dadi loro wilayah sing sisi kuloné dikuasai nang Indonesia lan sisi wetané dhuweke negara Papua Nugini.

Pulau kiye bentuké meh kaya manuk Rajawali.

Sebutan "Papua" digunakna kanggo ngrujuk pulau iki sekabehane. Nugini asalé sekang kata New Guinea, jeneng sing diwenehi nang wong Eropa sing di-Indonesiakna. Anggepane nek lemah Papua kuwe memper karo Guinea, salah sijining wilayah nang Afrika,. dadine dijenengi Guinea anyar (new guinea atawa nugini).

Istilah "Papua" sekiye uga digunakna kanggo ngrujuk maring propinsi nang Papua bagian barat sing dikuasai Indonesia, yaiku Papua lan Papua Barat.

Nang pulau iki ana gunung paling dhuwur se-Indonesia, yaiku Puncak Jaya (4.884 m).

Cithakan:Indo-pulau-stub