Marie Curie

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Marie Curie.

Maria Skłodowska-Curie (lair nang Warsawa, Polandia, 7 November 1867 – seda 4 Juli 1934 dong umure 66 taun) kuwe perintis nang bidang radiologi lan menangna Hadiah Nobel ping pindho, yakuwe Fisika taun 1903 lan Kimia taun 1911. Dheweke ngadegna Curie Institute. Bareng karo garwane, Pierre Curie, dheweke nemokna unsur radium.

Curie kuwe salah siji sekang setithik wong sing menangna loro Hadiah Nobel nang rong bidang. Dheweke dadi salah siji peneliti paling penting nang bidang radiasi lan efeke dadi perintis radiologi.

Marie Curie digedhekna nang Polandia nang keluarga guru. Jalaran krisis nang Polandia, dheweke dadi mlarat lan kudu urip ngirit. Sing lewih nlangsani maning, dheweke kudu umpet-umpetan nggo sinau. Taun 1891 Marie nerusna sinaune bab Fisika lan Matematika nang Universitas Sorbonne. Seuwise dheweke lunga maring Paris nggo sekolah nang Universitas Sorbonne tembeke dheweke teleng lewih kepenak nggo nglakokna riset nganti sidane dheweke teyeng ngisolasi radium sekang laboratorium tuwane sing sederhana; kiye sing dadi awal kepopulerane.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Nobel Kimia