Kresna

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Sri Bathara Kresna

Sri Bathara Kresna, asring disingkat Kresna, kuwe salah sijine tokoh nang donya wayang. Kresna kuwe raja sing bijaksana sekang negara Dwarawati, lan dianggep titisan Sang Hyang Wisnu. Kresna putra panengah Prabu Basudewa sekang kerajaan Mandura, lan ibune Dewi Mahindra. Kresna nang crita pewayangan nduwe senjata ampuh sing jenenge panah Cakra, lan kembang sekti Cangkok Wijayakusuma sing bisa nguripna wong kang mati sedurunge takdire. Kresna kuwe ya sesepuh Pandhawa sing paling ngerti strategi lan cerdik ngadepi mungsuhe nang perang Bharatayudha, yakuwe para kadang Kurawa. Sri Bhatara Kresna kuwe matine muksa (mati ngilang), bar perang kuwe rampung.

Dasanama[sunting | sunting sumber]

  • Gopala : cah angon sapi
  • Madhawa : sing nggawa usum semi
  • Narayana : sing nglindungi wong akeh
  • Wasudewa : dewa sing atine resik

Anak bojo[sunting | sunting sumber]

Bojone papat (gagrag Yogyakarta), yakuwe :

Deleng uga[sunting | sunting sumber]