Lempeng tektonik

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Lempeng tektonik karo arah gerake
Tectonics plates (preserved surfaces)

Lempeng tektonik kuwe bagian-bagian kerak bumi sing ngambang nang lapisan lembek (kaya es krim) sing umum diarani astenosfer. Bagian-bagian lempeng kuwe masing-masing bergerak bebas mulane bisa saling gesek utawa saling desak. Gesekan utawa desakan antara lempeng kuwe sing umum marakna timbul lindu tektonik.

Teori lempeng tektonik kiye dimunculna Alfred Wegener nang bukune The Origin of Continents and Oceans (1915) sing nyebut nek lempeng-lempeng sing mbentuk kerak bumi kuwe jane ngambang nang lapisan lembek tur ora meneng/bergerak terus-terusan (continental drift), bates masing-masing lempeng kuwe tandane yakuwe nang jalur gunung berapi donya.

Lempeng tektonik kuwe wujude ana loro yakuwe kerak samudra karo kerak benua sing loro-lorone mbentuk kerak bumi sing dipanggoni awake dhewek kiye.

Lempeng-Lempeng Tektonik[sunting | sunting sumber]

Ana 7 lempeng tektonik utama sing mbentuk kerak bumi yakuwe:

  1. lempeng Afrika
  2. Antartika
  3. Australia
  4. Eurasia
  5. Amerika lor
  6. Amerika kidul karo
  7. Pasifik

Seliyane kuwe esih ana lempeng-lempeng liya sing lewih cilik antarane:

Pertemuan Antar Lempeng Tektonik[sunting | sunting sumber]

Ana telu wujud pertemuan utawa interaksi antar lempeng-lempeng tektonik kuwe yakuwe:

Sing mbahayani kuwe sing konvergen.