Kong Hu Cu

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Agama Kong Hu Cu kuwe biasane uga diarani ajaran Konfusianisme utawa Kong Fu Tze utawa Konfusius nang basa Tionghoa. Jeneng asli agama utawa ajaran kiye yakuwe Rujiao (儒教) sing artine agama sekang wong-wong sing lembut atine, terpelajar karo duwe budi sing luhur.

Kong Hu Cu jane jeneng wong sing pertama nyebaraken ajaran kiye, dheweke ngakoni dudu sebagai pencipta agama kiye ning mung penyempurna ajaran budi luhur sing wis ana / urip adoh sedurung dheweke lair, sabdane: "Aku dudu pencipta agama, ning Aku seneng banget maring ajaran-ajaran kuno kuwe". Kong Hu Cu lair taun 551 SM, wafat taun 479 SM.

Molai taun 2000, Presiden Abdurrahman Wahid liwat Keppres No. 6/2000 nyabut larangan agama Kong Hu Cu sekaligus ngakoni sebagai agama resmi negara, ning ngantek siki esih akeh penganut ajaran agama Kong Hu Cu sing ngalami diskriminasi utamane sekang pejabat-pejabat pemerentah.

Isi Ajaran[sunting | sunting sumber]

  • 5 Kebajikan (Wu Chang)
  • 5 Hubungan Sosial (Wu Lun)
  • 8 Kebajikan (Ba De)
  • Satya karo Tepa selira/Tahu Menimbang (Zhong Shu)

Liyane[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.