Kerajaan Kalingga

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Kerajaan Kalingga kuwe dibangun wong-wong keturunan salah siji kerajaan nang negara bagian Orrisa nang negeri India sing kerajaane kalah perang. Keturunan-keturunan kerajaan kuwe lantes pindah nyebar ngantek ming tanah Jawa. Ana 2 kerajaan sing dibangun keturunan India kuwe sing ana catetan sejaraeh, ialah:

  1. Kerajaan Salaknegara nang Banten
  2. Keranaan Kalingga nang sekitar Jepara

Kerajaan Kalingga nang tanah Jawa dibangun taun 640 Masehi nang daerah Keling pedhek Jepara siki.

Kira-kira taun 732 M Wangsa Sanjaya ngerobah jeneng Kalingga dadi Mataram. Dheweke dadi raja pertama Mataram Hindu sing bukotane nang Medang Kamulan.

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Ora nan catetan sapa raja pertama kerajaan Kalingga ning ana catetan nek salah siji rajane jenenge Dewa Simha.

  • Dewa Simha
    • Limwa utawa Gajayana (Kerajaan Kanjuruhan, Malang)
      • Uttejana
        • Anana
Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.