Jaran

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
?Jaran
Dunkelfuchsstute-Ciara16.jpg
Status konservasi
Dijinakkan
Klasifikasi ilmiah
Kerajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Perissodactyla
Famili: Equidae
Genus: Equus
Spesies: E. caballus
Jeneng binomial
Equus caballus
Linnaeus, 1758


Jaran (Equus caballus atawa Equus ferus caballus kuwe salah siji sekang sepuluh spesies modern mamalia sing mlebu genus Equus. Kewan kiye uwis suwe dadi salah sijining kewan ternak sing penting secara ekonomis, lan uwis nyekel peranan penting kanggo ngangkut wong lan barang selama ewonan taun. Jaran teyeng ditumpaki nang manungsa dipasangi sadel lan uga teyeng digunakna kanggo narik kereta atawa bajak. Nang daerah tertentu, jaran uga dadi sumber panganan. Senajan peternakan jaran diperkirakna uwis dimulai kawit taun 4500 SM, bukti-bukti nek jaran digunakna kanggo keperluan manungsa tembe ditemokna taun 2000 SM.

Jaran berevolusi nganti dadi jaran kaya sing sekiye kuwe mulai sekang perubahan drijiné sing sekiye gari siji gara-gara seleksi alam.

Jaran kuwe nek basa Indonesiane Kuda lan basa Inggrise kuwe Horse.


Bobot[sunting | sunting sumber]

Jaran-jaran sing enteng, kaya jaran Arab, Morgan, Quarter Horse, Paint lan Thoroughbred bobote bisa nganti 590 kg. jaran sing "abot" atawa jaran beban, kaya misalé Clydesdale, Draft, Percheron, lan Shire boboté bisa nganti 907 kg.

Shio[sunting | sunting sumber]

Jaran mlebu nang siklus kewang 12 taun sing ana nang Zodiak Tionghoa sing terkait karo Kalender Tionghoa. Miturut crita rakyat Tionghoa, masing-masing kewan dihubungna karo ciri-ciri kepribadian tertentu, lan wong sing lairé nang taun jaran sifaté: cerdas, mandiri lan berjiwa merdeka. Deleng: Jaran (shio)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Book of Horses: A Complete Medical Reference Guide for Horses and Foals, disunting oleh Mordecai Siegal. (Oleh dosen dan staf, Universitas California, Davis, Sekolah Kedokteran Hewan.) Harper Collins, 1996.
  • Illustrated Atlas of Clinical Equine Anatomy and Common Disorders of the Horse, oleh Ronald J. Riegal, D.V.M. dan Susan E. Hakola, B.S., R.N., C.M.I. Equistar Publications, Ltd., 1996.
  • International Commission on Zoological Nomenclature. 2003. Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull.Zool.Nomencl., 60:81-84.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Pranala luar untuk olah raga berkuda[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Hewan-stub