Egrang

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Egrang atau Jangkungan kue salah sijine dolanan sing digawe kang pring lan ditata dadi sikil karo telapakan sikil sing dadi alas ne. Dawa pring nggo sikil, tergantung kepriwe pengine dewek-dewek. Nek wong nganggo egrang,dewek ne dadi keton luwih duwur. Ora mung kaya kuwe, pas jaman tahun 80-an, egrang sok didadekna lomba, sekang balap mlayu utawa bal-bal an lan jenis dolanan sing liane. Kudu diakui, pancen nang perkembangane dolanan kiye kalah kang akeh ne dolanan modern, kaya mobil mobilan, game online, lan PS-an. Kiye sing nggawe sebagian wong, khususe bocah-bocah milih meng dolanan sing lewih modern kuwe. Cara nggawene pring sing gedene sedeng nang tangan, diketok kira-kira ukuran dawane antara 2-2,5m, terus pringe dibolongi duwure kira-kira setengah meter sekang ngisor nek didegna, terus bolongan ne disogi ketokan kayu utawa pring dawane ngepasna karo telapak sikile dewek, terus dipaku men ra ucul. Seliane kang pring, egrang utawa sing dikenal arul, sering digawe nganggo bahan liane, yakuwe kang batok kelapa sing dadi alas sikil sing diwei tali nggo cekelan tangan. Tapi egrang sing jenis kaya kie mung sipet nambah wong keton duwur. Ngati-ati yakuwe salah sijine kunci sing pas nek dolanan egrang, mergane nek ora seimbang resiko ne tiba. Dolanan kang jawa kiye, uga apik banget nggo ngelatih otot tangan lan sikil, karo nggawe keseimbangan awak.

Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.