Béda antarané révisi "Keju"

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
owahan
(Removing Link FA template as it is now available in wikidata)
c (owahan)
 
[[ImageGambar:Gouda.jpg|thumbjmpl|rightka|Kéju tipe ''Gouda'' sekang negari Walandi.]]
 
'''Kèju''' sekang [[basa Portugis]]: ''queijo'' kuwe panganan sing digawe sekang [[susu]].<ref name="nol">[http://id.shvoong.com/humanities/religion-studies/1942586-cerita-asal-mula-keju/ Asal Mula Keju]</ref> Wondéné susu sing kanggé asringipun inggih susu [[sapi]]. Sabèntenipun saged ugi nganggé [[susu]] [[wedhus|méndha]], [[keledhe]], [[jaran|kapal]] kaliyan [[unta]].<ref name="satu">[http://www.halalguide.info/2009/03/10/lebih-kenal-keju/ Halalguide.info]</ref>
 
Kèju anggènipun ndamel sekang [[susu]], dipunicali kandhutan toyanipun kaliyan dipunsukani [[obat]] supados saged [[fermentasi]] saha mboten bosok.<ref name="satu"/>
Kèju nggadahi sedaya kadungan wonten susu inggih kadosta :[[protein]], [[vitamin]], [[mineral]], [[kalsium]], [[vitamin B12]], [[zink]], lan [[fosfor]] ningen uga [[lemak]] lan [[kolesterol]] sing saged damel penyebab masalah kesehatan saumpami dipun konsumsi kekathahen.<ref name="Cheese Encarta">{{en}} {{cite book | author=Ryan, Nancy Ross | title=Cheese | publisher= Microsoft ® Student 2008 [DVD]. Redmond, WA: Microsoft Corporation | year=2007 |}}</ref>
Pakanan iki dikenal ing sakupenging dunya, ningen keju dugaane asale sekang [[Timur Tengah]].<ref name="nol"/> Senajan ora ana kapesthen sekang ngendi keju kui, ningen miturut [[legenda]] keju ditemokake sepisanan pangembara sekang [[arab]].<ref name="satu"/>
== Sejarah ==
=== Asal-usul ===
Keju wis digawe awit jaman [[prasejarah]] senajan ora ana bukti trep kapan keju pertama digawe<ref name="dua">[http://www.koleksiweb.com/iptek/sejarah-keju-dan-alasan-keju-bolong-bolong.html www.koleksiweb.com]</ref>. Masyarakat prasejarah mulai ninggalake gaya hidup [[nomaden]] lan malih dadi peternak [[wedhus]], [[domba]] utawa [[sapi]]<ref name="dua"/>. Amarga kurang karesikan lan asring kena sinar srengenge langsung mulane [[susu]] sing ing bejana dadi kenthel, jebul bareng dipangan rasane enak<ref name="dua"/>. Kawiwitan sekang kuwi manungsa nemokake [[keju krim asam]] (sour cream cheese)<ref name="dua"/>.
Salah sawijining legenda nyaritakake yen ana pemburu sing mateni sapi, banjur mbukak wetenge lan nemokake saperangan warna putih sing enak<ref name="dua"/>. Anane enzim rennet ing jero weteng sapi nyebabake susu dadi kenthel, saengga dadi apa sing kasebut keju saiki<ref name="dua"/>. Carita liyane nyebutake yen keju kuwi asale sekang [[Timur Tengah]] dening pengembara sekang [[arab]]<ref name="dua"/>. Pengembara kuwi numpak [[jaran]] lan gawa [[susu]] ing pelanane<ref name="dua"/>. Sawetara suwe susu kuwi wis malih dadi [[banyu]]sing pucet lan gumpalan-gumpalan [[putih]]<ref name="dua"/>. Amarga pelana sing kanggo nyimpen [[susu]] digawe sekang weteng kewan ([[sapi]], domba,lan [[wedhus]]) sing ngandung rennet, dadi campuran sekang rennet, cuaca sing panas lan obah-obahing jaran nalika mlaku bisa ngubah susu dadi keju lan sekang kuwi wong-wong mulai nggunakake enzim sekang weteng kewan kanggo gawe keju<ref name="dua"/>.
 
=== Yunani lan Romawi kuno ===
[[Mitologi]] [[Yunani Kuno]] nyebutake yen Aristaeus kuwi panemu keju<ref name="Lexicon of Cheese">{{en}} {{cite book | author=Iburg, Anne | title=Dumont's Lexicon of Cheese | publisher= Rebo International b.v., Lisse, The Netherlands. | year=2004 | id=ISBN 978-90-366-1689-8}}</ref>.Odyssey tulisan Homer (800 SM) nyebatake yen Cyclops gawe keju sekang susu domba lan wedhus<ref name="Lexicon of Cheese"/> . Keju sekang susu wedhus kuwi komoditas sing cukup penting ing [[Yunani]], lan masyarakat [[Yunani]] percaya yen keju bisa nggawe perwira luwih kuat lan bisa ngrangsang nepsu birahi<ref name="Lexicon of Cheese"/> . Hippocrates nggunakake keju gawe ngobati radang lan keju uga digawe sesaji kanggo dewa-dewa<ref name="Lexicon of Cheese"/> .
Kebudayaan [[Romawi]] kuwi sing banjur ndadekake keju akeh jinise kaya saiki<ref name="tiga">[http://cheesehut.tripod.com/sejarah.htm cheesehut.tripod.com]</ref>. Bangsa [[Romawi]] kuwi kikenal bangsa sepisanan kang mangerteni bab proses gawe lan nyimpene keju, bangsa [[Romawi]] mangerteni akibat teknik gawe kang beda kuwi nyebabake rasa lan karakter keju uga dadi beda<ref name="tiga"/>. Bangsa [[Romawi]] nggawa keju lan [[seni]] gawene nalika ngalahake Gaul, bangsa [[Perancis]] lan [[Inggris]], sing banjur disambut apik<ref name="tiga"/>.
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Kèju]]

Menu navigasi