Mata angin

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
(Dialihna sekang Mata Angin)
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Mata angin

Prakata[sunting | besut sumber]

Mata angin kuwe pedoman kanggo nentokna arah. Kiye umum dienggo kanggo kegiatan sing ana hubungane karo navigasi karo peta.

  1. Arah Lor (0°)
  2. Arah Lor-Wetan (45°): Anane kuwe antara lor karo wetan
  3. Arah Wetan (90°)
  4. Arah Kidul-Wetan (135°): Anane kuwe antara kidul karo wetan
  5. Arah Kidul (180°)
  6. Arah Kidul-Kulon (225°): Anane kuwe antara kidul karo kulon
  7. Arah Kulon (270°)
  8. Arah Lor-Kulon (315°): Anane kuwe antara lor karo kulon

Perangkat sing umum dienggo kanggo nentokna arah mata angin kiye umume diarani kompas.

Cara Nentokna Arah[sunting | besut sumber]

Akeh cara kanggo nentokna arah mata angin, nganggo perangkat kompas kuwe mung salah sijine, cara liyane antarane:

Nganggo pedoman srengenge[sunting | besut sumber]

Srengéngé mlethèk ing sisih wetan, lan angslup ing arah kulon.

Nganggo pedoman alam[sunting | besut sumber]

Antara liya nganggo pathokan rasi lintang Waluku utawa lintang Gubuk Pèncèng ( Basa Indonesia : Biduk Selatan). Garis sing ditarik sekang sikilé rasi lintang Waluku nidokna arah kidul.

Arah Liya[sunting | besut sumber]

Deleng Uga[sunting | besut sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.