Kuwarasan, Kebumen

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Jump to navigation Jump to search
Kuwarasan
—  Kecamatan  —
Peta Kecamatan Kuwarasan.jpg
Peta lokasi Kecamatan Kuwarasan
Negara  Indonesia
Propinsi Jawa Tengah
Kabupaten Kebumen
Pemerentahan
 - Jeneng Camat TRIYONO, SH
Wewengkon 33.840 km²
Jumlah pedunung 42.489
Kepadhetan 1.256 jiwa/km²
Desa/kelurahan 22
pasar kebrek, pasar nang desa kecamatan kuwarasan.

Kuwarasan kuwe salah siji kecamatan nang Kabupaten Kebumen, Provinsi Jawa Tengah, Indonesia. Lokasi kantor kecamatane kuwe nang Jl. Puring No. 125 Telp. 0287 - 471056 desa Kuwarasan arah wetan ndalan, kidul Puskesmas nek sing nang kulon ndalan cedek pasar kebrek (mengidul sitik) kuwe balai desane Kuwarasan dudu kantor camat. Kecamatan Kuwarasan kuwe nang sebelah kidule kota kecamatan Gombong.

Sejarah rakyat[sunting | besut sumber]

Sejaraeh kecamatan kuwarasan kuwe ya ora adoh sekang sejarah desa kewarasan. Sing konon ceritane jaman ndisit ana paceklik wabah penyakit sing nggerogoti warga kuwarasan yakuwe pada mriyangen, nek mriyang esuk sorene ninggal, nek mriyang sore esuk-esuke mati, banjur kerawuhan ngulama papat sing bakal dadi paku bumine tlatah kuwarasan, terus warga dadi padha waras lantaran ditulungi nang ngulama papat sing tinutur, wabah penyakit ganas kuwe sirna mangkane ing akhir carita desa kuwe diarani kewarasan banjur men mandan gaul apa anu pancen ilate wong siki wis pada ngalih jeneng kewarasan malik dadi kuwarasan. Ora bener nek diarani kuwarasan amarga jalaran warga masyarakate anu padha kenthir / gemblung.

Wates[sunting | besut sumber]

Desa/kelurahan[sunting | besut sumber]

  1. Banjareja
  2. Bendungan
  3. Gandusari
  4. Gumawang
  5. Gunungmujil
  6. Harjodowo
  7. Jatimulya
  8. Kalipurwo
  9. Kamulyan
  10. Kuwarasan
  11. Kuwaru
  12. Lemahduwur
  13. Maduresa
  14. Mangli
  15. Ori
  16. Pondokgebangsari
  17. Purwodadi
  18. Sawangan
  19. Serut
  20. Sidomukti
  21. Tambaksari
  22. Wonoyoso

Sumberd Daya Alam lan Sumber Daya Menungsa[sunting | besut sumber]

Lembaga Pandidikan[sunting | besut sumber]

ma pirang pirang lembaga pendidikan nang kecamatan kuwarasan sekang jenjang TK, SD, SMP, SLTA[1] ing antarane ya kuwe:

  • MTsS Maarif Nurul Yaqin

Alamat Desa Pondokgebangsari, Kuwarasan

  • MA Plus Nururrohmah Tambaksari

Alamat Jl. Karangbolong 120, Tambaksari, Kuwarasan, Kebumen

  • MA PK Ma'arif 2 Kuwarasan

Alamat Ds. Kuwaru, Kuwarasan

  • MTsS Plus Nururrohmah Tambaksari

Alamat Jl. Karangbolong 120, Tambaksari, Kuwarasan, Kebumen

  • MTsS Asy Syafiiyah

Alamat Madureso, Kuwarasan

  • SMP PGRI 1 Kuwarasan

Alamat Jl Panembahan, Kuwarasan

  • SMP Maarif 4 Kuwarasan

Alamat Jl Candiwulan, Kuwarasan

uga ana pirang*pirang lembaga pendidikan agama utawa pondok pesantren[2] ing antarane:

  • PP. Addaldiri

Alamat Purwadadi Rt. 03/Rw. 01

  • PP. Al Kamal

Alamat Jl. Karangbolong 120, Tambaksari, Kuwarasan, Kebumen

  • PP. Al Mustasyfa

Alamat Ori Rt. 04/Rw. 01

  • PP. Riyadlatul Anwar

Alamat Kuwarsaan

  • PP. Roudatut Tholabah

Alamat Pondok Gebang Sari

  • PP. Fathul 'Ulum

Alamat Gandusari

Produksi kedaerahan[sunting | besut sumber]

  1. Lanthing/ klanthing termasuk salah siji camilan khas sing digawe nang warga-warga desa Lemahduwur, Maduresa, lan Harjodowo Kuwarasan.
  2. Kangkung termasuk tanduran favorite petani dusun kalideres, Kalipurwo Kuwarasan sing terkenal seger-seger sampai diarani Kangkung ngGombong.
  3. Timun termasuk tanduran favorite petani desa Pondokgebangsari lan Gandusari timune mlenos-mlenos jan apik pisan.
  4. Lan hasil pertanian liyo-liyane.

Pasar[sunting | besut sumber]

Nang sajerone wilayah kecamatan Kuwarasan kuwe akeh pirang-pirang pasar ing antarane yakuwe:

  • pasar kebrék

bukake: saben dina rebo lan ahad.

Lokasi: Jl. Puring desa Kuwarasan. (wetan ndalan).

  • pasar puraganda

bukake: saben dina.

Lokasi: Jl. Puring, prapatan purwogondho, desa Kalipurwo

  • pasar keradénan

bukake: -

Lokasi: prapatan desa ngOri.

bukake: saben esuk.

Lokasi: - wetan kali

Tokoh Terkenal[sunting | besut sumber]

  1. Ghufron Al-Hasan, K.H
  2. Mustangin, K, Drs
  3. Tamyiz Mushohidin, K
  4. Imam Nawawi, K
  5. M.Sa'ad Noer,BA.H
  6. Hayat Ihsan.KH
  7. joni Arnol.M

Deleng uga, Referensi, Pranala njaba[sunting | besut sumber]

  1. Sumbere seko data http://www.kesekolah.com/direktori/cari/prop/15/kab/251/kuwarasan.html
  2. Sumbere seko data http://wiki.aswajanu.com/Pesantren_di_Kota_Kebumen