Karang pucung, wanarata, bantarbolang, pemalang

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sejarahe[sunting | besut sumber]

Karang Pucung
—  Desa  —
Negara  Indonesia
Propinsi Jawa Tengah
Kabupaten Pemalang
Kecamatan Bantarbolang
Kodepos 52352
Pedunung 587 jiwa
Kepadhetan 631 jiwa

Karang Pucung kuwi aran dusun ing kelurahan Wanarata Kecamatan Wanarata Bantarbolang, Pemalang, Jawa Tengah, Indonesia. Karang Pucung kasusun saka rong tembung, yaiku Karang ing basa Indonésia tegese Kebon, lan Pucung minangka rempah memasak sing biasa digunakake kanggo nggawe Rawon Setan.

Dadi Karang pucung yaiku Kebon utawa pekarangan sing akeh ing tumbuhi wit pucung. Karang Pucung minangka desa sing dumunung ing Desa Wanarata, desa iki isih adem banget lan nyaman.

Dumunung ing bukit lan sawah. Awale saka pambentukan Dusun Karang Pucung minangka tanah kosong sing di enggo metan dening para pejuang saka Walanda. Karang Pucung dhewe minangka desa paling tuwa ing Desa Wanarata.

Melbune Agama Islam[sunting | besut sumber]

Sekitar taun 1610 (dijupuk saka taun Pangeran Agiyana Majalangu) ing desa iki isih adhedhasar ajaran Hindu, lan akeh sing nganut agama leluhure. Pancen, sadurunge agama Islam melbu saking Indonesia, agama Raja-raja sing dipercaya yaiku Budha Hindu. Dadi ora bisa kedadean nalika loro agama wis dadi atine ing masyarakat. Nanging amarga keislamane Raden Brawijaya V sawise disyahadataken menyang Islam dening Raden Said utawa Sunan Kalijaga, akeh wong Majapahit akhire ngelmu saking Islam.

Syekh Ageng Gribig atau Syekh Maulana Maghribi[sunting | besut sumber]

Penyebarane Islam ing dhaérah Wanarata ora bisa lolos saka perjalanane Syekh Ageng Gribig / Syekh Maulana Maghribi menyang Gunung Slamet. (Asal usule Gunung Slamet)

Diarani ing Negara Rum, munggah pangkat dadi Pangeran sing jenenge Syekh Maulana Maghribi saka Turki, dheweke minangka Ulama lan uga keturunane Rosulullah / Awaliyin. Ing esuke, sawise dheweke nindakake tugas minangka muslim, dheweke katon kanthi cahya misterius sing cetha ing sisih wetan ing langit.

Didhukung dening perasaan yen pengin ngerti panggonan saka cahya sing misterius lan teges cahya sing cetha, ana rauh maksud lan niat sing kuat lan nggolet panggonan sing ditakonake. Siji kanca sing dijenengi Haji Datuk dijaluk lan diwenehake supaya para hulubalang lan pasukane nyiapake armada karo kabeh peralatan kanggo berlayar menyang cahya misterius. Mangkono, Pangeran tindak karo kanca-kancane (karo rong atus sangang puluh wolung) para pengikuté liwat samudra menyang cahya sing bisa katon ing 40 bengi. Banjur padha tekan ing ujung wétan pulo sing jenenge Jawa. Panggonan sing mbuwang jangkar saiki dikenal minangka Pantai Gresik.

Ing sawijining wektu, padha ndeleng cahya padhang sing padha ditemokake ing sisih kulon lan njupuk keputusan kanggo bali menyang sisih kulon kanthi njupuk dalan ing segara Jawa ing pesisir Pemalang Jawa Tangah, ing ngendi papan kuwi mung kanggo ngilangake kesele. Ing panggonan iki Syekh Maulana Maghribi njaluk armada dheweke kanggo bali menyang negarane, nalika Syekh Maulana Maghribi diiringi dening Datuk Haji lan ditemtokake ing kana.

Sawise ngrampungake misi, dheweke pungkasane mapan ing Pemalang lan nyiarake agama Islam. Babagan pati lan makam isih akeh versi, ana sebutan ing wilayah Baturaden. Nanging ing Wanarata dhewe ana kepercayaan ing Gunung Jenggiri utawa lampeng kulon di temokake kuburane.

Mbah Kyai Nursalam[sunting | besut sumber]

Mbah Kyai Nursalam minangka salah sawijining pelopor syiar agama Islam ing Desa Wanarata lan uga waliyullah. Mbah Kyai Nursalam minangka keturunan Sheikh Ageng Gribig, silsilahe yaiku: Mbah Kyai Nursalam -> Ki Radwan -> Nyi Saripah -> RK Samiyah -> Nyi Dram -> RK Srinah -> RK Makdum Kertajaya -> RK Daimah -> RK Nokidin Kertajaya -> RK Astra Jiwa -> RK Tanu Jiwa -> Ki Good Soul -> Pangeran Hagyana Up Wind (Majalangu) -> Sheikh Ageng Gribig (Sheikh Maulana Maghribi).

Mbah Kyai Nursalam nglanjutaken dakwahe mbah kakungipun Syekh Maulana Maghribi, dheweke uga diiringi dakwah dening Mbah Soma, Mbah Gudang, Mbah Sirut, Mbah Anggrek, Mbah Pandu. Sanajan ora lancar perjalanan saka dakwahe nanging kanthi izin Allah, banjur mbukak lawang anugerah Islam ing Desa Wanarata. Nanging isih saitik sing nganut agama Islam ing désa iki. Banjur padha ngirim syiar lan mbangun masjid ing desa Wanarata (lokasine ning: lapangan sepakbola Desa Wanarata).

Geografise[sunting | besut sumber]

Dusun Karang Pucung dikelilingi bukit-bukit lan sawah, iki sing nyebabake wong akeh bisa dadi petani. Tanah iki subur lan nduweni irigasi sing cukup, nggawé desa Karang Pucung minangka sumber irigasi kanggo masyarakat ing Desa Wanarata wetan.

Umumé, dusun Karang Pucung dumunung ing antarane:

  1. Sisih kidul wewatesan karo Gunung Jenggiri
  2. Sisih lor wewatesan karo Dusun Pengindangan
  3. Sisih wetan wewatesan karo dusun Kebobung
  4. Sisih kulon wewatesan karo dusun Mulyoharjo

Wisatane[sunting | besut sumber]

Curug Duwur[sunting | besut sumber]

Pariwisata punika saestu sanadyan pamarentah boten nyadari papan-papan ingkang kedah dipun tetepaken lan dibina kelestariane. Panggonan sing paling disenengi yaiku Wisata Curug Duwur sing dumunung ing pojok desa Karang Pucung. Kira-kira 100 wong ngunjungi papan iki saben dina nalika liburan kayata Hari Raya lan liburan panjang.

Curug duwur dhewe nduweni fenomena sing menarik amarga ana grojogan ngubengi akeh tetanduran sing menarik, ananging ora mung niku wau kanggo pengunjung uga bisa nyawang kaendahan curug saka posisi ndhuwur lan sisih.

Curug duwur nduweni banyu sing ijo malah biru sing menarik yen ngendhog lan nglangi ing wilayah iki.

Tugu Soetomo[sunting | besut sumber]

Panggonan apik ing Dusun Karang Pucung, sing ora dimiliki dusun ing desa Wanarata minangka warisan sajarah Tugu Soetomo.

Tugu Sutomo pisanan dumunung ing pemakaman umum dusun Karang Pucung, lan sing liyane dumunung ing gunung Gunung Jenggiri.