Kadipaten Pasir Luhur

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Kadipaten Pasir Luhur, jaman ganu ialah salah siji Kadipaten sing termasuk wilayah Kerajaan Pajajaran (Kerajaan Galuh - Kawali).

Jaman Kesultanan Demak dipimpin Sultan Trenggono (Sultan Demak ke III), Kadipaten Pasir Luhur termasuk wilayah Kesultanan Demak sing strategis. Sultan Trenggono mengangkat Adipati Pasir Luhur (sing wektu kuwe dijabat Adipati Banyak Belanak) sebagai Panglima Perang wilayah kulon sing wilayahe ngeliputi sekang Karawang ngantek Gunung Sumbing (Wonosobo).

Sebagai salah siji Panglima Perang Kesultanan Demak, Adipati Banyak Belanak olih gelar Pangeran Senopati Mangkubumi I, sementara kuwe Banyak Galeh (Wirakencana) adine, diangkat dadi Patih Kesultanan Demak.

Bar Sultan Trenggono wafat, Kesultanan Demak pecah dadi 3 bagian, salah sijine ialah Kerajaan Pajang yang diperentah Joko Tingkir lan bergelar Sultan Hadiwijaya (1546 – 1587). Dong masa kiye, wilayah Banyumasan (termasuk Kadipaten Pasir Luhur) melebu nang kekuasaan Kerajaan Pajang.

Ngikuti kebijakan Sultan Trenggono, Sultan Hdiwijaya juga ngangkat Adipati Pasirluhur sing saat kuwe dijabat Banyak Galeh utawa Wirakencana, sebagai Senopati Kerajaan Pajang lan bergelar Pangeran Mangkubumi II.

Siki Kadipaten Pasir Luhur termasuk wilayah Kelurahan Pasir, Tamansari lan sekitare (Kec.Karanglewas lan Kecamatan Purwokerto Barat).



Wiki letter w.svg

Artikel kiye esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.



mBalik ming:

Babad Banyumas