Dialek Banyuwangi

Sekang Wikipedia, Ensiklopedia Bebas sing nganggo Basa Banyumasan: dhialek Banyumas, Purbalingga, Tegal lan Purwokerto.
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dialek Banyuwangi kuwe glosoran langsung kang basa Jawa gemien, dadi egun akeh kata bakune. Kaya ingsun, dadi isun Nang Banyuwangi, topi basa siki aku = siro (Basa Jawa siki: kowe), lan egun akeh kata2 kuno liane. Dialek Banyuwangi duwe logat Karo nada. Nadane lembut lan manja, ora kaya ewong awam sing padangerti. Ari bahasa Jawa Timur kuwe kasar, topi asusnya pada kaya basa Lia. Wong Banyuwangi utamane sing Nang kota lewih seneng Basa Jawa, padahal kae duwe basa sing lewih maen daripada Basa Jawa siki. Topi intine yakuwe, nang Jawa ngendi-ngendi Ari basa kromo kuwe tetep pada, kur sejen logat.

grajagan banyuwangi raino bengi sing tau sepi
lanang wadon kang nekani :ngilangaken susahe ati
lungguh ring pasir pasiran
sembur semburan geredoan
manuk manuk seliweran
lanang wadon uber uberan
gandeng tangan ring pinggiran pinggir pesisir gerajagan
bisik bisik semayanan matri janji urip bareng
sir siran ambi gandangan
gendhing asli banyuwangian