Seni lan Budaya Banjarnegara

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Prakata[sunting | sunting sumber]

Budaya sing urip nang kabupaten Banjarnegara kuwe padha baen karo nang wilayah Banyumasan umume, budaya kiye diarani budaya Banyumasan. Budaya sing dianut nang Purbalingga kuwe bagian budaya Jawa ning akeh unsur-unsur utama nang budaya Banyumasan sing malah ora cocog utawa malah berlawanan karo budaya umum Jawa. Sing mandan beda ialah budaya-budaya tinentu nang sekitar pegunungan Dieng sing esih dipengaruhi budaya tuwa peninggalan kerajaan Kalingga.

Cablaka utawa Blakasuta[sunting | sunting sumber]

Cablaka/Blakasuta ialah salah siji watek wong Banjarnegara sing ketone ora cocog karo budaya umum Suku Jawa. Watek kiye ngutamaken blak-blakan ning diaturaken nganggo gaya Baworan.

Baworan nang banjarnegara perkumpulane nangdi ya dulur

Egaliter[sunting | sunting sumber]

Adat/Tradisi[sunting | sunting sumber]

Adat istiadat nang Banjarnegara padha baen karo adat istiadat Jawa umume. Termasuk uga upacara-upacara adat nang Banjarnegara meh padha karo upacara adat Jawa umume, antarane:

Sebagian upacara adat nang duwur kuwe ana pengarueh sekang ajaran Agama Islam, sebagian maning ana pengaruh sekang ajaran Kejawen, Animisme lan liya-liyane. Khusus enggon nang sekitar pegunungan Dieng akeh tradisi juga adat istiadat sing khas Dieng.

Kesenian[sunting | sunting sumber]

Liyane[sunting | sunting sumber]


Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.

mBalik ming: Kabupaten Banjarnegara