Pancasila

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Indonesia
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Artikel kiye kuwe bagiané sekang seri:
Politik lan pemerentahan
Indonesia




Negara liyané · Atlas
 Portal politik
Perisai Pancasila nampilna lima lambang Pancasila

Cithakan:Otheruse

Pancasila kuwe ideologi dasar kanggo negara Indonesia. Jeneng kiye asale sekang rong tembung Sanskerta: pañca sing artine lima lan śīla sing artine prinsip utawa asas. Isine Pancasila yakuwe:

  1. Ketuhanan Yang Maha Esa
  2. Kemanusiaan yang adil dan beradab
  3. Persatuan Indonesia
  4. Kerakyatan yang dipimpin oleh hikmat kebijaksanaan dalam permusyawaratan/perwakilan
  5. Keadilan sosial bagi seluruh rakyat Indonesia

Dina Kasekten Pancasila[sunting | sunting sumber]

Tanggal 30 September 1965, kuwe awal sekang Gerakan 30 September (G30SPKI). Pemberontakan kiye wujud usaha nggo ngowahi unsur Pancasila ben dadi ideologi komunis. Dina kuwe, enem Jendral lan pirang-pirang wong liyane dipateni. Ningen jalaran kesadaran nggo mertahana Pancasila dadine pemberontakan kuwe teyeng digagalna. Mulane kuwe tanggal 30 September banjur dipengeti dadi Dina Pengetan Gerakan 30 September G30S-PKI lan tanggal 1 Oktober ditetepna dadi Dina Kasekten Pancasila, nggo mengeti nek dasar Indonesia, Pancasila, kuwe sekti, ora teyeng digantikna.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Ideologies