Nyi Roro Kidul

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Nyi Roro Kidul

Nyi Roro Kidul kuwe mitos penduduk Cilacap, Jawa Tengah lan liya-liya penduduk pesisir laut selatan, kanggo jenenge ratu penguasa pesisir laut selatan sing kalebu pantai Cilacap. Saben wulan Suro ana sakelompok masarakat sing gawe pesta jenenge sedekah laut, kanggo ngewehi sesaji men hasil laute melimpah akeh. Jare mitos wong sing arep teka nang pantai Teluk Penyu ora enthuk nganggo klambi sing warnane ijo. Tapi akeh wong nganggep nek budaya kuwe ora sesuai karo budaya Islam, sing mbanjurake aja nggawe persembahan marang wong, wit, lan kabeh sing dianggep gaib.