Bumijawa, Tegal

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Kecamatan Bumijawa kue anane ning wilayah paling kidul, perek karo Gunung Slamet. Lamon nuju Bumijawa bisa numpak mobil sing Slawi jurusan Bumijawa. Biasane anane ning terminal (koplak) bis Slawi atawa nunggu ning Slawi pos wetane RSUD dr. Susilo. Nuju Bumijawa pemandangane indah nemen, terutama mulai desa Danawarih ngidul, dalane manjat temurun, belok-belok nggilani nggo wong sing nembe nyetir mobil. Yen wis ngliwati desa Kalibakung ngko ketemu brug/jembatan kaligung sing dawa tur duwur jero kaline. Terus manjat maning ketemu desa Karang jambu, Buniwah, Bojong, tuwel terus anjog Bumijawa. Pertama mlebu Bumijawa ketemu pasar, terus ngulon ketemu alun-alun/lapangan bola. a wis ning kono kui Bumijawa , hawane adem pemandangane apik.

Jaman tahun 80 an panganan terkenale tempe goreng gaweane wong blok masjid. Sampe saiki esih lumayan terkenal, lamon ora percaya coba maring Bumijawa nuju Mesjid gede al muttaqin kulon alun-alun takonane sapa sing tukang tempe goreng. Mesti ketemu, enak, renyah tur murah. Tempat-tempat sing perlu dituju, ana Kali bulakan sing terkenal banyune bening nemen, tukke arane tuk jimat, kali kemisik, kali kebon lan kali tukele. Ana maning yen maring kuburan Bumijawa pemandangane apik nemen bisa ndeleng pemandangan apik ora lumrah. Bumijawa mbiyen esid desa nemen saiki wis rame, ya kira-kira mulai tahun 80 an mulai ana listrik , dalan-dalan saiki wis di aspal telpon wis ana walaupun akehe nganggo HP. Sekolahan-sekolahan wis akeh, ana SMP ana MTS ana STM lan SMA ning Tuwel. bocah Bumijawa wis akeh sing dadi sarjana, ana sing dokter, insinyur, sarjana hukum lan sarjana-sarjana liyane. bocah Bumijawa juga akeh sing dadi ustadz, biasane lamon urip nin kota biasane bocah Bumijawa lumayan ngajine sebab umume bocah Bumijawa sekolah madrasah ning sore-sore. esuke sekolah SD. Apamaning sing terus nyantri. Pokoke Bumijawa kota santri.saiki neng bumijawa wis akeh perubahanne. tapi sayange bocah bocah nome sing wis kerja neng kota ora padha gelem balik maning.ayo reuni bae.

Wingi jebule kas pilkada Kabupaten Tegal ana wong asli bumijawa tepate lahir nang Sokasari gede nang Sokatengah nyalon dadi wakil Bupati mung bae Gusti Allah durung ngijabahi kon dadi wakil Bupati, paling ora wong Bumijawa ana sing wis berperan dalam perpolitikan Tegal, aja ngeremehena wong Gunung ,akeh sing top.termasuk adine juga dadi direktur marketing Taman Mini Indonesia Indah.yen ora salah kang mase lulusan SMP Tuwel adine SMP Bumijawa. pokoke bravo nggo wong Bumijawa, walaopun sampe saiki camate durung pernah asli wong Bumijawa tapi aku ndongakake suwe suwe camate asli wong Bumijawa.