Bumiayu, Brebes

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti
Bumiayu
—  Kecamatan  —
Negara  Indonesia
Propinsi Jawa Tengah
Kabupaten Brebes
Pemerentahan
 - Jeneng Camat -
Wewengkon - km²
Jumlah pedunung -
Kepadhetan - jiwa/km²
Desa/kelurahan 15 desa
- kelurahan

Bumiayu kuwe salah siji kecamatan nang kabupaten Brebes, Jawa Tengah, Indonesia. Kecamatan kiye klebu Brebes Selatan utawa Brebes Kidul. Sing termasuk Brebes kidul kuwe kayadene kecamatan Paguyangan, kecamatan Bumiayu, kecamatan Bantarkawung, kecamatan Salem, lan kecamatan Tonjong. Daerah Bumiayu hawane sejuk, termasuk dataran tinggi sing akeh udane.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Bumiayu terkenal macetan yen pas musim mudik nganti tekan saiki. Mulane saiki dibangun dalan lingkar wetan mulai saka lor stasiun Talok terus mlebu ngetan lewat ngisore jembatan kereta api sakalimalas (sakane penyanggane ana limalas, 15), terus munggah nglewati desa Langkap, bablas ngidul tekan terminal Bumiayu anyar sing arep dipindah maning. Mergane terminal anyar kiye sepi banget, tempate ora pas. Saiki Bumiayu tambah apik, lalu lintase tambah lancar, ekonomi rakyate tambah makmur.

Obyek wisata sekitar[sunting | sunting sumber]

Sing unik maning, daerah-daerah obyek wisata sekitar Bumiayu sering diakoni nggone Bumiayu. Contone, waduk Penjalin ana ning desa Petuguran kecamatan Paguyangan, tapi sering diakoni nggone Bumiayu. Ana mining Cipanas (pemandian air panas) nggone kecamatan Bantarkawung, malahan termasuk obyek wisata Kaligua lan Telaga Ranjeng sering diarani nggone Bumiayu, padalah sing bener melu Paguyangan.

Kondisi alam[sunting | sunting sumber]

Yen musim ketiga utawa kemarau sawahe pada garing, merga banyune wis ora mili, kaline sat ora ana banyune. Dadi kudune neng Bumiayu perlu ana waduk cilik-cilikan. Terus sing penting pemrentah Brebes karo Banyumas apa Purwokerto piye carane alas neng siktar gunung Slamet lang pegunungan sakiwa tengene kuwi dijaga, ora ditegori terus, ora ditanduri maning. Kuwe mau sing nyebabake yen udan pada banjire, tapi yen mangsa ketiga banyune ora mili.

Panganan[sunting | sunting sumber]

Nang daerah Bumiayu kuwe ana panganan sing arane ketan pencok. Iku anane nang daerah Karangturi, Bumiayu, pase nggone daerah Kampung Baru, pereke pasar induk Bumiayu. Ana maning panganan sing ora kalah enake arane petis.

Cithakan:Kabupaten Brebes