Baturaden

Sekang Wikipédia, Ènsiklopédhi Bébas basa Banyumasan: dhialék Banyumas, Tegal, Cirebon karo Jawa Serang/Banten lor.
Mlumpat maring: navigasi, goleti

Baturaden kuwe obyek plesiran / wisata nang sisi kidul Gunung Slamet ± 14 Km arah lor kota Purwokerto. Obyek wisata kiye termasuk lengkap fasilitase, termasuk ana akomodasi hotel berbintang.

Baturraden asale sekang 2 tembung yakuwe: Batur (Pembantu), kanca, utawa bukit, tembung sijine yakuwe Raden sing artine Bangsawan. Crita Baturraden sing berkembang nang masyarakat Banyumasan ana 2 versi. Siji versi Kadipaten Kutaliman lan sijine maning versi Syekh Maulana Maghribi.

== Sejarah Versi: Kadipaten Kutaliman == Gemiyen jere ana Kadipaten sing lokasine kira-kira 10 Km ming arah sisih kulon Baturraden. Adipatine nduwe putri-putri lan nduwe gamel (batur sing tugase njaga jaran). Salah siji putri Adipati kuwe seneng (cinta) karo gamel. Merga sekang status sosial sing sejen banget, kisah cintane kuwe liwat pintu mburi ben ora konangan.

Saking senenge karo gamel kuwe akhire putri Adipati meteng, terus mbuh kepriwe critane akhire kisah asmara putri Adipati karo gamel dadi konangan uga. Adipati kesuh banget lantes ngusir gamel karo putrine kuwe sekang Kadipaten. Nang perjalanan, putri Adipati akhire babaran nang pinggir kali, bayine kakung. Kali kuwe diweih jeneng Kaliputra. Kali kuwe anane sekitar 3 Km arah lor Kadipaten Kutaliman. Pasangan putri Adipati karo gamel kuwe akhire nemu panggonan sing lingkungane keton apik lan asri, terus manggon nang kana.

Angger miturut versi Kutaliman, jeneng Baturaden kudune ditulis nganggo 2 "R" merga versi kuwe asale sekang kata Batur lan Raden dadi Baturraden'Gambar:Contoh.jpg'''Teks tebal]]

==

Sejarah Versi: Syekh Maulana Maghribi[sunting | sunting sumber]

Syekh Maulana Maghribi kuwe slah siji ulama kesohor. Dheweke jane pangeran sing asale sekang Turki. Critane dimolai bar Subuh, Syekh Maulana Maghribi ndeleng sinar aneh, sinar muncul nang arah Tenggara. Dheweke pengin ngerti sekang endi sinar misterius kuwe muncul lan ana petunjuk apa. Dikancani karo sohibe Haji Datuk lan batur-bature, Syekh Maulana Maghribi karo rombongan berlayar ming arah muncule sinar. Rombongan terus berlayar nganti tekan

Sarana Plesiran Liyane Sekitar Baturaden[sunting | sunting sumber]

  • Wanawisata: Lokasine 2 Km sekang Lokawisata Baturraden. Sekang kene bisa ndeleng panorama alam sing apik lan asri, lengkap karo arena perkemahan sing nampung ± 1000 tenda. Nang kene juga ana pusat pembibitan tanaman produksi antarane: Cemara, Pinus, lan liya-liyane.
  • Curug Gede: Lokasine nang Desa Wisata Ketenger, kira-kira 2 km sekang Lokawisata Baturaden. Nang kene bisa ndeleng lan menikmati air terjun lan keindahan panorama alam, juga ana lempengan batu.
  • Telaga Sunyi: Lokasine ± 3 km arah kidul Baturaden. Nang obyek wisata kiye bisa ndeleng keindahan panorama alam lan kesunyian karo keindahan bebatuan.
  • Pancuran Pitu: Lokasine ± 7 km sekang Lokawisata Baturraden. Sing bisa dinikmati ialah keindahan alam lan alas, pancuran 7 lan gua Sarabadak (pertemuan sumber air panas lan adem).


Wiki letter w.svg

Artikel kiyé ésih tulisan rintisan. Mangga mélu ngembangna dadi tulisan sing wutuh.


mBalik ming:

Kabupaten Banyumas ; Panganan lan Plesiran Banyumas